Revisie in onze werkplaats

In de speciaal ingerichte werkplaats van Phema, beschikken wij over gespecialiseerde monteurs en de juiste materialen en gereedschappen om uw warmtewisselaar compleet te reviseren.

Wanneer u een warmtewisselaar naar Phema stuurt om te reviseren zal de warmtewisselaar beoordeeld worden om de conditie van de warmtewisselaar te bepalen. De platenwarmtewisselaar wordt gedemonteerd, er wordt een monster genomen van de vervuiling en vervolgens wordt er geanalyseerd welke reiniging benodigd is. Ook wordt er geïnventariseerd of er platen of pakkingen vervangen dienen te worden. Hierna kan het reinigingsproces, in overleg met de opdrachtgever, worden gestart.

Reiniging:

  • De eerste stap in het proces is het reinigen van de warmtewisselaar met een krachtige hogedrukspuit, hierdoor wordt de grove vervuiling verwijderd
  • Vervolgens worden de platen chemisch gereinigd in de daarvoor bestemde baden. Vooraf is er, aan de hand van het monster van de vervuiling, bepaald welk type chemicaliën er benodigd zijn voor een optimaal resultaat

Cracktesten:

  • De platen van de warmtewisselaar worden op haarscheurtjes en pin holes gecontroleerd door middel van cracktesten. Normaliter wordt er 10 % van het totaal aantal platen, waaruit de warmtewisselaar bestaat, getest. Phema gebruikt hiervoor verschillende methodes, zoals de dye-check controle en tevens door middel van contrastvloeistof en een UV-lamp.

Vervangen van pakkingen:

  • Wanneer de cracktesten zijn afgerond, zullen de (nieuwe) gelijmde of clip-on pakkingen nauwkeurig worden aangebracht op de platen, om lekkage te voorkomen.

Assembleren van de platenwarmtewisselaar:

  • Het frame wordt, wanneer nodig, opnieuw geverfd en onderdelen, welke aan vervanging toe zijn, worden vernieuwd. Hierdoor oogt de warmtewisselaar weer als nieuw.
  • Nu kunnen de platen in het frame worden teruggeplaatst en wordt de platenwarmtewisselaar aangedraaid en afgesloten.

Definitieve inspectie:

  • Om te voorkomen dat de wisselaar niet naar behoren is afgesloten en er daardoor lekkages  ontstaan, is het van belang dat de warmtewisselaar gedurende de laatste inspectie met vloeistof afgeperst wordt op de desbetreffende test druk.
  • Tevens worden de platen, tijdens deze definitieve inspectie, grondig gecheckt op eventuele afwijkingen of defecten, voordat de platenwarmtewisselaar gereed wordt gemaakt voor het transport naar de klant.